کتاب «اصول مشاوره و مداخله بحران»

در جوامع مختلف با هدف پاسخگویی به نیازها و مشکلات آحاد جامعه راهکاره برنامه های متعددی تدوین شده و از روشهای مختلف برای رسیدن به هدف مذکور بهره گرفته میشود که با گذشت زمان این برنامه ها و روشها متنوع و پیشرفته تر شده است جامعه ما نیز از این قاعده مستثنی نبوده و نخواهد بود.

در بهداشت روان، واژه «بحران» لزوماً به وضعیت یا رویداد آسیب زا اشاره نمی کند بلکه واکنش فرد به یک رویداد را نیز در بر میگیرد. یک نفر ممکن است عمیقاً تحت تاثیر رویدادی قرار گیرد در حالی که بر فرد دیگر اثر کمتری داشته باشد و یا هیچ اثری نداشته باشد. واژه چینی که برای «بحران» وجود دارد، تصویر بهتری از مولفه های سازنده بحران را به نمایش می گذارد.  واژه بحران در زبان چینی از همان حروفی تشکیل شده است که خطر» و «فرصت» را شکل دادهاند بحران همچنان که نشانگر یک مانع آسیب یا تهدید است نشانگر فرصت برای رشد یا افول نیز میباشد.

ما غالباً به بحران :به  صورت یک فاجعه غیر منتظره و ناگهانی مثل تصادف ماشین، بلایای طبیعی یا سایر رویدادهای مصیبت بار فکر میکنیم. در حالی که بحرانها بر حسب نوع و شدت متفاوتند. گاهی اوقات بحران، بخشی قابل پیش بینی از دوره عمر ماست، نظیر بحرانهایی که در مراحل رشد روانی اریکسون توصیف گردیده اند. بحرانهای وضعیتی، مانند تصادف ماشین و بلایای طبیعی ناگهانی و غیر منتظره اند. بحرانهای وجودی، تعارضات درونی مربوط به چیزهایی از قبیل هـدف، جهت و جنبه های معنوی زندگی هستند.

هدف از مشاوره بحران، پرداختن به وضعیت فعلی فردی که گرفتار بحران شده است میباشد. در معرض استرس یا آسیب روانی بودن به طور مداوم و مزمن، میتواند به بیماریهای روانی بیانجامد. بنابراین مشاوران بحران باید مهارت و دانش کمک به فرد برای کنار آمدن با عوامل استرس زا و آسیبهای روانی را داشته باشند. مشاور بحران نباید به روان درمانی بپردازد بلکه باید به صورت کوتاه مدت و فوری به فرد کمک کند تا با جلب کمک و پشتیبانی به شرایط پایدار روانی برسد. بررسی نشان میدهد که در گذشته ارائه خدمات به مردم فقط از طریق مراجعه افراد به مراکز وموسسات  میسر بوده که این شرایط موجب تاخیر و یا کندی در ارائه خدمات میشده و علاوه بر آن اتلاف وقت و هزینه بیشتر میشد. اما امروز سازمان بهزیستی کشور با بهره گیری از تکنولوژی های روز و هدف تسهیل در معرفی و ارائه خدمات به گروههای  و در دسترس قرار دادن امکانات و خدمات به آنها در پی آن است تا در کوتاهترین زمان و به بهترین شکل خدمات خود را به مردم و گروههای هدف سازمان معرفی و ارائه نماید و ملاحظات خود را از مرکز محوری به جامعه محوری تغییر داده و از نظام خدمات اجتماعی پویا استفاده کند.

قبلی «
بعدی »

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *